Okt 15

Städa datorn…

Har du en slö dator hemma som inte är så snabb som den va när du köpte den? Då kan jag ge er lite tips på bra program som jag körde under dagen för att få våra datorer snabbare….

  • IOBitUninstaller med hjälp av detta underbara lilla gratisprogram kunde jag ta bort de program som jag inte behövde på min dator längre. Det fanns en hel del som jag hade glömt bort att jag hade och de programmen blev avinstallerade på en gång. Fördelen med IOBitUninstaller är att du kan avinstallera flera program samtidigt vilket jag såg som en fördel.

  • CCleaner med hjälp av detta lilla gratisprogram som är helt på svenska kan du städa i registret och ta bort onödiga program som har lagt sig under ”uppstart” vilket gör att det tar tid att starta igång datorn. Du kan också avinstallera program i detta programmet också men jag rekommenderar IOBit. Det första du gör är att klicka på Filstädning. Där kan du välja att ta bort exempelvis temp. filer osv. Jag rekommenderar att du ser till så att du inte har kryssat i; internethistoria (då det kan vara bra att kunna hitta de sidor du besökte nyss!) därefter väljer du att trycka på knappen Analysera! och när detta är klart får du fram hur mycket plats ”skiten” tar (på min dator frigjorde jag 195MB!) därefter trycker du på knappen Starta Städningen! När detta är klart går du över till ”Registret” (knapp på vänster sida!) och väljer Sök efter problem (knapp längst ner!) nu kommer det att komma upp massor med problem såsom saknade DLL-filer och oanvänd filändelse när det är klart väljer du att Reparera valda problem… och välj NEJ! när du får frågan om att spara dina registerändringar. Därfter får du fram en ny ruta där du väljer Reparera Alla Valda Problem. Detta går väldigt fort att göra så när det är klart stänger du. Gå nu över till Verktyg -> Uppstart här kan du markera sådana program som du inte använder dig av så ofta och välja Avaktivera. Är du osäker vilka du ska avaktivera, ta ett i taget och starta om datorn och testa för att se. Själv kunde jag avaktivera 9 olika program (MSN och olika Update). Nu är du klar med detta program.

  • Auslogics Disk Defrag. Med hjälp av detta program defragmenterar du datorn så att filerna hamnar på rätt ställen. Här bör du se till så att iallafall Local Drive (C:) där Windows är installerad på är i kryssad. Därefter väljer du att klicka på Defrag knappen (längst ner!) nu kommer det att hända en massa saker. Små färgrutor flyttas runt medan programmet jobbar. Detta brukar ta en lång stund att göra beroende på hur stor hårddisk och filer du har på den.

Nu är du klar med din städning av datorn. Starta igång datorn och upptäck skillnaden. Det kommer att märkas.
Lycka till!