Aug 21

Lay-z-spa

Bubbelpooler och SPA anläggningar är något som är väldigt populärt. Tyvärr är de flesta väldigt dyra. Från 8000 kronor och upp till 100 tusen beroende på modell och vilka krav du har.

Dock finns det billigare bubbelpooler, lay-z-spa, som är uppblåsbara (detta gör du med pumpen som följer med). Dessa anläggningar har blivit väldigt populärara då dom kostar runt 3-5 tusen kronor beroende säsong och affär. Själv köpte jag en sådan till vår familj för två år sedan på ICA Maxi för 3000 kronor och vi älskar verkligen denna lilla leksak. Du kan också hitta dessa pooler på blocket, men att köpa en begagnad SPA-anläggning rekommenderas inte.

Bubbelpoolen är gjord i PVC plast och finns antingen som 900 eller 1200 liters. Dessa är utrustade med reningsystem, värmeelement för uppvärmning samt 80 st microjets för bubbel. Du kan du få upp till 40 grader i poolen. Detta brukar ta runt 10 timmar från att jag fyllt upp poolen med vattenslangen.

Vad kostar det att värma upp vattnet?
– Jo, det kostar ungefär 30-40 kronor i veckan att hålla den varm (man gör av med ungefär 34kwh att värma upp från 11-39 grader).  Tyvärr så slår pumpen av sig själv efter 24 timmar, så det gäller att komma ihåg att gå ut och trycka igång värmaren igen. Stänger du av värmen kan du räkna med att det går ner ungefär 1 grad i timmen beroende på vädret förstås.

Är den hållbar?
– Eftersom anläggningen är i PVC plast kan dom ibland gå sönder. Men som tur är så finns det reparationskit att köpa i de flesta butiker (exempelvis Bauhaus, K-rauta) för en väldigt billig penning. När det däremot gäller reservdelar så har jag inte funnit någon i Sverige som säljer sådant till lay-z-spa. Men om man ringer eller mailar importören så kanske dom kan sälja eller vet vart man kan köpa reservdelar någonstans.

Hur ofta ska man byta vatten?
– Vattnet behövs bytas ut ungefär en gång i månaden beroende på hur mycket man använder den och hur noga man är på att lägga i klor och kolla PH-värdet. Jag vet andra som byter vatten varannan vecka och personer som inte byter vatten.

Kan man då ha denna uppe över vintern?
– Enligt importören så ska man inte ha den uppe. Men när man googlar på nätet kan man finna en del som har byggt in värmaren och pumpen i en isolerad låda och har fungerat bra för dom.

Rekommenderar jag lay-z-spa?
– Både och. Fördelen är priset, men har man otur så går den sönder då det är
en billig leksak. Men vår har hittills fungerat i två år dock har jag fått lagat våran vid två tillfällen och pumpen gick sönder en gång och då fick jag ut en ny på garantin.