Har stormarna kommit för att stanna?

Hösten är här och med detta kommer regn och rusk som ett brev på Posten. Så har det alltid varit, va jag kan minnas, men de senare åren har någonting hänt. Det har blivit mer och mer konstigt väder i Sverige, allt från översvämningar till stormar.

Vem minns exempelvis inte stormen Gudrun som en av våra värsta stormar i svensk nutid. En av de mest drabbade områdena var Småland och bland annat orten Ljungby. Jag är själv uppvuxen där och efter stormen så såg sig inte skogen sig lik längre. På många håll var det fullt med kalhyggen, där det tidigare varit tätt skog.

Efter detta har vi i Sverige fått mer och mer stormar. Varje höst kan man läsa om olika stormar som dragit över vårt land. Senast idag kunde man i Expressen, DNAftonbladet och SvD läsa om stormen Katia.Den har idag kommit in och visat sig på bland annat Västkusten, bilar har vält, nedblåsta träd och stillastående tåg och ikväll är stormen på väg upp mot norra delen av Sverige. Själv har jag börjat märka av det lite mer, ska bli intressant att se om det ser ut som efter Gudrun inatt när jag åker upp mot jobbet.

SMHI är duktiga på att tala om när det är stormar på väg in eller när det är på gång att bli oväder. Det gör dom via sina klass varningar.

    • Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
    • Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
    • Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
Men ibland kan jag tycka att dom använder dom lite väl ofta. Jag är rädd att det blir som Vargen kommer effekten. Tillslut tar man inte dom på allvar. Senast idag använde sig man av ordet Klass 1 varning mitt på dagen i Stockholm. Va varningen var till för har jag ännu inte sett. För det ända som kom var lite regn. Jag förstår om dom går ut och varnar på exempelvis västkusten idag där det verkligen var storm, men här uppe kunde dom allt vänta lite tills ikväll eller imorgon om det nu behövs?


AuthorChrister

Christer jobbar som transportledare. På sin fritid gillar han att umgås med vänner. Under vinterhalvåret står han gärna på en revyscen nära dig för att spexa och sjunga.

1 reply to Har stormarna kommit för att stanna?

  1. jag kan förstå vad du menar, men å andra sidan om de inte varnar så kan man ju inte för bereda sig heller. Jag komihåg Gudron då hade vi inte lysnat på nyheterna och hade ingen anning om detta oväder så vi hade inga batterier och kunde inte köpa heller så vi kunde inte följa det på radio och vi visste inte vad som hände det var rätt kusligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.